About Us

Outdoor renovation project is winding down!

Update as of April 16, 2019:

We are now preparing for the final phase of the project!  Weather permitting, much of the following work will be completed in April:

  1. The railings for the ramps and stairway are temporary and are scheduled to be replaced with beautiful steel railings - now in fabrication - starting May 10.
  2. Most of the new lighting of the area in front of the library is finished, but several lighting elements will be added.
  3. Three benches that existed before the project will be added to the front area.
  4. A new bike rack system has now been installed.
  5. Most of the planting for the new landscaping is now complete.
  6. The parking lot will be repaired, seal-coated and striped in May or June, 2019.
  7. Some new signage will be added in late spring, early summer.

When all the work is finished, the library will be even more user-friendly, beautiful, and safer as access from the main parking lot to the front entrance and entire front plaza will be completely renovated and greatly improved.   A dedication ceremony is being planned for September, 2019,   This will be the opening event of a whole series of festivities celebrating the library's 80th anniversary!

THANKS FOR YOUR PATIENCE!

========================

Renovation Project Background

The library’s interior underwent a complete transformation four years ago in order to better serve the changing needs of the Wauconda Area community.  The exterior of the building is in excellent shape, having been painted twice since it opened 20 years ago, and no changes are planned at this time.  The plaza area in front of the library, however, is showing all the signs of 20 years of wear and tear.  All of the concrete surfaces have been problematic.  The stairs were replaced in 2007, and are already showing signs of deterioration again.  The concrete surfaces throughout the area are stained, pock-marked and crumbling in many places in spite of our best efforts to patch and repair as needed.  One more winter is likely to cause structural problems that could make some of the surfaces unsafe.  Waiting until this happens could be a very costly mistake.

In October 2017, the library conducted a community survey to learn more about user experiences at the Wauconda Area Library and to ask for feedback and suggestions, now that the interior renovation and the organizational restructuring were finished. The library reached out to more than 10,000 Library District residents – both users and nonusers. We received an extraordinary response of 2,008 completed surveys, including more than 4,600 responses to open-ended questions, greatly surpassing expectations.  Nearly 55% of the respondents indicated that improving access from the parking lot to the main entrance is a high-priority issue.  

Rather than simply replace all the existing concrete with new concrete that is likely to present the same issues of deterioration and unfriendly design for the next 20 years, it was determined that the time has come to solve all the problems related to this area in front of the library, including configuration and infrastructure.

In late 2017, the Library Board interviewed four architectural firms for the job creating a Master Plan a new approach from the parking lot to the facility’s front doors, as well as some other possible improvements to the building and grounds. Product Architecture + Design – the company that designed the 2014 interior renovation – was selected to create the new Master Plan for library and/or site improvements, along with Featherstone, Inc., who would provide the related cost estimates.  In April, 2018, Product was hired to design the project as it now stands and was put out for bid in early August.

Briefly, this building project has accomplished the following:

  • The concrete front stairs were replaced entirely by a system of durable non-permeable pavers as recommended and designed by the library's architects. The new stairs are less steep with an additional landing, and are heated from underneath to prevent any build-up of ice or snow.
  • A new ADA ramp and walkway provides easier, more direct pedestrian access from the parking lot to the front entrance, especially for strollers and wheelchairs. This new ramp begins near the crosswalk.  By creating this more direct pathway, the distance from the parking lot to the front door has been cut in half for these patrons.   This ramp also includes a heating system under the new surface comprised of pavers.
  • The original ADA ramp that provided easy access for the ADA parking located near the front entrance has been improved by widening the ramp, replacing all concrete with pavers, and adding a heating system under the new surface.
  • The heated walkways and steps are not only much safer for all library users, but have resulted in lower staff maintenance hours and healthier landscaping.
  • High curbing has been eliminated at all points through which strollers or wheelchairs might pass.
  • The driveway in front of the library has been widened, improving traffic flow for safer, more user-friendly pick-up and drop-off
  • Lighting has been greatly improved by adding many new LED fixtures and by brightening the entire area leading up to the entrance.
  • In addition to the two existing “Loading Zone” spaces, two “Express Parking” spaces have been added near the front entrance for 15-minute parking.
  • The original outdated LED parking lot light fixtures have been replaced with new LED fixtures that will be up to five times brighter, illuminating the entire parking lot.
  • A new outdoor concert stage/platform has been added for summer concerts and children's programs.
  • Repair of all cracked areas of the parking is scheduled for June 2019.
  • New landscaping will be planted in Spring, 2019.

A lot of thought and careful planning has gone into this project.  The library is confident that all library users are going to LOVE the improvements that are planned.  The new design and technology used in this project will enable the library to better serve the community for decades to come at lower cost while ensuring its future as one of the Wauconda Area’s most valuable assets.

Check out these architectural drawings!  The actual finished product will vary slightly.  Still, these pictures will generally help the observer visualize this outdoor renovation.  For a larger view of each picture, just click on the picture:





 

Financial Plan

The library has an outstanding financial position.  Because of recent advances in library automation and organizational changes, the library has been able to increase its cash reserve to the extent that it can partially fund the current $1.6 million project while maintaining enough of a balance to cover any emergencies or contingencies that might arise for many years to come.  Given this sound financial position, the current project will be funded as follows:

  1. The library has funded the project in part with $275,000 from its Special Reserve Fund.
  2. It is important to note that the library applied for and was awarded the maximum amount ($125,000) of the Live and Learn Construction Grant from the Illinois Secretary of State and State Librarian Jesse White.  In order to receive this funding, the project design and cost estimates were carefully scrutinized by the Illinois State Library’s review committee for this grant and received high praise.
  3. The library borrowed $1.2 million in the form of a low-interest debt certificate to be paid back over a 10-year period using the library’s operating funds.  The timing was right for such a loan, as interest rates are predicted to rise in the coming years.   The cost of postponing this project even by just one year is likely to be substantial.
  4. There will be no increase in taxes resulting from this project.  The 20-year building bonds from 1996, re-financed in 2004 at a lower interest rate, expired in 2016, resulting in the elimination of that tax from library district tax bills.  While library tax increases in recent years have been minimal, they are necessary in order to cover the costs of goods and services which increase each year when the economy is growing.
  5. Over the long-term, this construction project will enable the library to operate more cost-effectively further into the future.  Not only will the approach to the front entrance be more user-friendly and safer for all library users, it will be much more durable and will require much less winter maintenance (thanks to the heated walkways).
  6. The new Wauconda Area Library Foundation will likely play an important role in funding some of the additional landscaping features of this project that may not come to fruition without their financial assistance.

This project was designed by Product Architecture and Design, and the construction manager is Featherstone Inc.

This project was made possible in part by a $125,000 Live & Learn Construction Grant from Secretary of State and State Librarian Jesse White.

Please feel free to ask questions at any time by calling Library Director Tom Kern at 847-526-6225.